Recepten

Wat is er nu leuker dan recepten met elkaar delen. Regelmatig wordt er aan mij gevraagd, heb jij nog een leuk receptje voor dit of dat? Als ik iets heb uitprobeer en ik ben er enthousiast over, vind ik het leuk als anderen het ook proberen. Verdwaal snel in al het lekkers wat deze pagina te bieden heeft!

De allerlekkerste asperge saus – Beurre Blanc!

Geloof me, dit is echt de allerlekkerste saus  voor over je asperges!
4 personen

Ingrediënten
1-1,5 sjarlotje
5 eetlepels Witte wijn (mag iets meer zijn)
2 eetlepels Blanke azijn
130 gram ongezouten boter , en een beetje extra
1 volle eetlepel crème fresh
Peper

Benodigdheden
Steelpan ,liefste met dikke bodem
Garde

Bereiding
Snij de sjarlotjes fijn en doe deze in de pan samen met de witte wijn en de azijn.

Laat dit op hoog vuur inkoken tot een stroperig papje. Dit kan best wel even duren en ben vooral niet te ongeduldig, dan wordt je saus straks namelijk niet dik genoeg. Zorg dat de boter op kamer tempratuur is.

Daarna met een garde de crème fresh er doorheen roeren en daarna de pan van het vuur halen en iets laten afkoelen. Daarna beetje bij beetje de boter er in doen en door roeren tot een mooie dikke saus. Daarna wat peper er door.

Vindt je hem te zurig qua smaak, iets meer boter er doorheen doen. Wil je hem wat zuurder? Dit zal niet gaan. Niet op het laatst nog wijn of azijn toevoegen, dat werkt averechts op de smaak van je saus.

Eet smakelijk!

 

Pasta Pesto met tonijn

Een heerlijke snelle pasta om je vingers bij af te likken!
4 personen

Ingrediënten
Pak farfelle pasta
2potjes groene pesto
2blikjes tonijn stukjes
1 potje creme fresh
zakje cashew nootjes

Benodigdheden
2 pannen

Bereidingswijze
Kook de pasta zoals aangegeven staat. Doe de tonijn in een wok en warm dit op. Maak de stukjes wat kleiner. Voeg de pesto toe en laat even kort pruttelen. Voeg de creme fresh toe en nogmaals even laten pruttelen.

Giet de pasta af en zet de pasta en saus apart op tafel. Zet ook de cashewnootjes apart op tafel, lekker om er zelf over heen te doen 🙂 Voor de groente fans onder ons, even een variatie:  ook lekker om rauwe paprika of tomaatjes doorheen te doen of een courgette in blokjes er door doen.

 

Griekse Nacho’s

Probeer eens iets nieuws! Deze nachios op Griekse stijl geeft een verassende smaak en het ziet er super leuk uit!
4 personen

Ingredienten
Pita broodjes +/- 2,5 pp
1 pak feta kaas
1 pot Griekse yoghurt
3 tenen knoflook
1 citroen
peper
zout
1 komkommer
1 paprika
4 tomaten
500 gram gehakt (of meer als je wilt)
Eventueel nog wat kipfilet blokjes erbij

Benodigdheden
Oven
Groot bord

Bereiding

Verwarm de oven voor op de juiste tempratuur die op de verpakking van de broodjes staat.
Snij de knoflook erg fijn.
Meng de yoghurt, bijna alle feta, stukjes knoflook,citroen, peper en zout door elkaar. proef het even en eventueel kun je van een van de ingredienten nog iets toevoegen.

Bak het gehakt en eventueel de kip. Snij de paprika en tomaat in kleine stukjes en schil de komkommer en snij deze ook in kleine stukjes.

Snij de pitabroodjes in driehoekjes en leg deze op het bord.  Leg het vlees over de broodjes en leg daarna de gemixte groenten er (de helft) op. Verdeel de saus er zo overheen dat je overal nog stukken brood, vlees en groenten ziet liggen. leg daarna de laatste groentes bovenop met nog wat gebrokkelde fetta.

Eet smakelijk!

 

Broccoli-courgette soep

Erg lekker en zo gemaakt. Weinig mensen zullen deze soep niet lekker vinden!

Ingrediënten
1broccoli
2 courgettes
Grote ui
2 boullion blokjes ( kip, groenten of rund)
Scheutje koksroom
Paprikapoeder
Peper
Komijnzaad
Nootmuskaat
Olijfolie
Evt stokbrood

Benodigdheden
Staafmixer

Bereiding

Snij de uit in grote stukken en doe deze met wat olijfolie in de pan en zit dit op een laag vuurtje. Kook 1 liter water en doe de 2 boullionblokjes er in.

Snij de broccoli en courgette ook in grote stukken en doe deze in de pan met alvast een scheutje bouillon. Als de rest van de boullion klaar is voeg de helft toe. Laat dit zo even pruttelen totdat je merkt dat de groenten zacht genoeg is om te pureren. Vervolgens haal je de pan van het vuur en ga je pureren.

Daarna meng je nog de rest van de boullion toe, indien nodig. Kijk zelf even hoe dik je de soep wilt hebben.
Voeg daarna na smaak alle kruiden toe en sluit af  met een scheut koksroom.

Wil je het helemaal afmaken? Doe er wat zelfgemaakte croutons bij!
Neem een stokbrood en snij dit in grote blokjes en bak deze in een koekenpan met olijfolie en zout of doe ze in de oven op  180 graden en af en toe omscheppen.

 

Super dip!

Krijg je bezoek en wil je iets lekkers op tafel zetten wat niet lang duurt en iedereen altijd super enthousiast over is? Probeer dan deze dip die ik ooit bij de moeder van mijn beste vriendin heb gegetgen. Succes gegarandeerd!

Ingredienten:
Geitenkaas-honing, 1 groot pakje
Potje groene pesto
Scheut melk
Flinke scheut Ketchup
Flinke scheut Chillisaus
Pijnboompitjes (zoveel dat je de bovenkant van de dip kan bedekken in het glas)
Groenten die je lekker vindt, zoals komkommer, paprika, wortel
Soepstengels of leuke toastjes

 

Benodigdheden:
Doorzichtig whiskeyglas
Groot bord
2 bakjes
2 vorken
3 lepels

Duur
10  minuten

Bereiding

Meng in een bakje de geitenkaas met wat melk en klop dit met een vork door elkaar zodat het een smeuig geheel wordt en je het redelijk makkelijk zou kunnen uitsmeren. ( dit gaat een beetje op gevoel)

Meng vervolgens in een ander bakje de ketchup met de chillisaus. De hoeveelheden doe je naar smaak dus af en toe even proeven. Zorg er voor dat je genoeg hebt gemaakt om minstens 4 laagjes te kunnen maken. Snij alle groeten.

Begin met een laagje geitenkaas in het glas. Zorg ervoor dat je de zijkanten van het glas zo min mogelijk raakt.Vervolgens doe je er een laagje pesto overheen en daarna een laage ketchup-chillisaus. Dit bouw je op tot bovenin en dan sluit je af door de pijnboompitjes in het glas te doen als laatste laagje.

Zet het glas, met de leuke laagjes die je nu ziet op het midden van het bord. Vul het bord met de groenten en toastjes en eet smakelijk!

 

 

Rosemary Tomato Soup

Wat is er nu lekkerder dan een heerlijke kop, zelfgemaakte Rosemary Tomato Soup?
Nou, niet veel dus!
Het is erg makkelijk gemaakt, dus waar wacht je nog op?

Voor 6 personen

Ingrediënten
2 blokjes groentensoep boulion
1 blikje tomaten blokjes
10 tomaten of 8 vlees tomaten
2 uien
1 bakje roosmarijn
Peper/ zout/ paprikapoeder / nootmuskaat
1 paprika
1 potje zongedroogde tomaat
Olijfolie
Koksroom

Benodigdheden
Staafmixer
Grote pan

Duur
20 minuten

Bereiden
Snij de ui grof en bak deze in wat olijfolie in de pan. Maak ondertussen de bouilon.
Snij de tomaten, paprika en zongedroogde tomaat  in grote stukken en doe ze in de pan met de helft van de bouillon. Als het even gekookt heeft haal je de pan van het vuur en pureer je alles met de staafmixer.

Voeg daarna de tomatenblokjes toe. Hak de roosmarijn en voeg deze aan de soep toe. Met de rest van de boulion. Dit gaat een beetje op gevoel, tot waneer je hem zelf dik genog vindt. Voeg er naar smaak peper/ zout/ paprikapoeder en nootmuskaat aan toe. Een klein scheutje koksroom maakt het helemaal af!

 

Zelfgemaakte Musli Repen

Een gezond tussendoortje, en nog eens leuk om te maken!
Via www.laurasbakery.nl

 

Ingredienten
voor 12-14 stuks
260 gram havervlokken
120 gram noten en zaden (gemengd)
150 gram ontpitte dadels
Rasp van een flinke citroen
2 el kaneel
140 gram honing
4 el water
4 el olie

Benodigdheden
Bakpapier
Rasp
Vierkant of rechthoekig bakblik
Scherp mes
Steelpan

Duur
40 minuten

Bereiden
Voor degenen met een gluten allergie: let bij de havermout goed op of je gecertificeerde glutenvrije havermout hebt. Dit staat dan op de verpakking. Qua noten kun je gebruiken wat jij lekker vindt, bijvoorbeeld sesamzaad, pompoenpitten, amandelen, hazelnoten, paranoten, pecannoten en walnoten.

Snij de dadels fijn en hak de noten in grove stukken. Je kunt dit eventueel ook in een blender of foodprocessor malen tot wat grovere stukjes. Doe de haver, noten, zaden, dadels, citroenrasp en kaneel in een kom en meng door elkaar. In een pannetje verwarm je de honing tot het zeer vloeibaar is. Voeg dan water en olie toe.

Voeg het honingmengsel toe aan het havermout mengsel, roer er helemaal doorheen zodat er een kleverige massa ontstaat. Is jouw mengsel nog wat droog? Voeg dan wat extra honing of een ei toe voor extra binding. Stort het mengsel in een met bakpapier bekleed blik, mijn vorm is 20×20 centimeter. Verdeel het gelijkmatig over de vorm en druk stevig aan.

Bak het geheel in 30 minuten op 200 graden.

Laat het even een paar minuutjes in de vorm afkoelen en haal je basis voor de mueslirepen er dan uit. Als hij al wat steviger voelt kun je proberen om hem vast in repen te snijden met een (groot) scherp mes. Ik merkte dat je de mooiste repen kon snijden toen het al iets verder was afgekoeld en nog een beetje lauw aanvoelde

Probeer echt geduld te hebben met het snijden van de repen. Als je te snel bent gaan de randen heel erg brokkelen.

Tomaten Tapenade

Dit is een simpel maar sappig recept voor een leuke borrel of goed feestje!

Ingrediënten
Grote pot zongedroogde tomaten met knoflook
1 halve ui
1 knoflook
Lekkere olijfolie
Aantal blaadjes basilicum
Zout en peper

Benodigdheden
Staafmixer
Kom

Duur
5 minuten

Bereiding
Snij te knoflook, ui en tomaten in stukjes, doe ze in een grote kom samen met wat sap uit het potje zongegroogde tomaten en pureer een beetje. Voeg daarna de stukjes basilicum en het peper en zout toe. Een paar druppels citroen sap er bij en als nodig is nog wat olijfolie. Pureer het daarn tot het voor jou de gewenste dichtheid heeft. Schep het in een leuk schaaltje om per direct te serveren of in een invries bakje met daarna wat extra olijfolie er over heen en zet het in de koelkast. (Dit kun je best een dag of 3 bewaren).

 

 

Garlic Chicken Parmesan

Dit Amerikaanse recept met kip met knoflook, spinazie en parmazaan zal zeker een succes zijn!

Ingrediënten

3 theelepels boter
6 stukjes gesneden knoflook
2 kipfilets, gesneden in blokjes
zeezout
45 gram parmezaanse kaas
zoveel  verse blad spinazie als je maar wilt

Duur
10 minuten

Bereiding
Braad de knoflook aan in de boter.  Voeg de kip en het zout toe en bak dit totdat de kip net gaar is. Zorg ervoor dat je de kip vaak door de boter roert. Voeg de parmezaanse kaas toe en roer totdat de kip onder de parmezaan zit. Voeg vervolges de spinazie toe en bak dit totdat deze of nog lekker knapperig is of als je het lekkerder vindt, juist wat zachter. Serveert dit bij pasta, noodles of rijst.

 

 

Carrot Cake

Een heerlijke, niet moeilijk te maken carrot cake.
Dit is altijd een ware traktatie!

Ingrediënten
1/8 liter slaolie
450 gr. suiker
4 eieren
300 gr. bloem
2 theel. zuiveringszout
2 theel. kaneel
1 theel. nootmuskaat
1 theel. kruidnagel
300 gr. geraspte wortels (winterpeen)
100 gr. kleine stukjes walnoten (evt. andere noten)

Frosting / Glazuur

2 pakjes monchou kaas
25 gr. margarine
1/2 p. poedersuiker
klein blikje ananas

Benodigdheden
Mixer en deeghaken
Bakvorm 20 cm

Bereiding
Mix de olie en suiker. Eieren toevoegen en goed mixen. Daarna alle andere droge ingredienten toevoegen en goed mixen. (Ziet er nog vrij vloeibaar uit.) Als laatste de wortelen en noten toevoegen en goed mengen.

Bakken : 150 C, 50 – 60 minuten ( kan zijn dat het wat langer moet, dit merk je door er met een sate prikker in te prikken, als er nog beslag mee komt is de taart nog niet gaar.)